Praktyki gastronomiczne na Sycylii

Ocena użytkowników:  / 0

 Na przełomie stycznia i lutego 10 uczennic (Julita Błasiak, Iwona Chruściel, Karolina Wojtal, Monika Matycz, Dorota Szymaszek, Klaudia Pylak, Magdalena Bożek, Dominika Chmiel, Patrycja Kapeluszna, Aleksandra Furgała) i 2 absolwentki (Natalia Basa, Klaudia Haratym) z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 1 z klas gastronomicznych uczestniczyło w praktykach zawodowych z dziedziny gastronomii na Sycylii. 

    Było to możliwe dzięki nawiązaniu współpracy z Fundacją Zielony Słoń. Fundacja “Zielony Słoń” na podstawie umowy z FRSE nr POWERVET-2016-1-PL01-KA102-024895 realizuje projekt „Praktyki gastronomiczne na Sycylii” w ramach projektu „Staże zagraniczne dla uczniów i absolwentów szkół zawodowych oraz mobilność kadry kształcenia zawodowego” realizowanego ze środków PO WER na zasadach Programu Erasmus+ sektor Kształcenie i szkolenia zawodowe.

    Celem projektu było podniesienie umiejętności zawodowych uczniów i absolwentów szkół gastronomicznych poprzez praktyczną naukę zawodu. Poprzez realizację niniejszego projektu dąży się do podniesienia poziomu kluczowych kompetencji i umiejętności, w szczególności w zakresie ich przydatności dla rynku pracy dzięki możliwościom dotyczącym mobilności edukacyjnej oraz dzięki zacieśnionej współpracy między środowiskiem kształcenia i szkolenia a środowiskiem pracy.

    Miejscem praktyk była Barcellona Pozzo di Gotto. Jest to miejscowość położona na północnym wybrzeżu Sycylii. Należy do prowincji miasta Mesyna, jednego z najważniejszych miast na Sycylii. Barcellone Pozzo di Gotto zamieszkuje ok. 50000 mieszkańców. Jest to spokojne miasto, położone nad morzem, bardzo tłumnym i głośnym podczas dnia i spokojniejszym wieczorami. Jest tutaj wiele interesujących miejsc do odwiedzenia takich jak parki narodowe, muzea, starożytne wioski i zabytki.

 Staże zostały zapewnione w najlepszych lokalach gastronomicznych w regionie. 
Były to:

• U FUNNU s.r.l., Piazza S. Sebastiano 10, Barcellona Pozzo di Gotto 

• Masterchef Steak House, Via Ferdinando D’Amico 9, Barcellona Pozzo di Gotto 

• DOP, Piazza Stazione 22/23, Barcellona Pozzo di Gotto 

• Perditempo, Via Longo, Barcellona Pozzo di Gotto 

• Marius il Ristorante, Via Arcodaci 14/16, Barcellona Pozzo di Gotto 

• Da Carmelo SC S.R.L.S. , Via Stretto V Garrisi 33, Barcellona Pozzo di Gotto 

• La Galleria, Via Giuseppe Garibaldi 93, Barcellona Pozzo di Gotto 

   W ramach praktyk uczennice między innymi uczyły się planowania produkcji danej potrawy, monitorowania stanu zapasów i składania zamówień, obsługi wybranych urządzeń gastronomicznych, utrzymywania bezpiecznego i higienicznego miejsca pracy, przyjmowania zamówień i informowania gości o wyborze posiłku, zrozumienia i obsługi narzędzi sprzedażowych, zrozumienia różnych kultur kulinarnych i nawyków żywieniowych, doboru zastawy stołowej, organizacji i realizacji imprez z punktu widzenia gastronomicznego itp. 

    Na zakończenie projektu uczestnicy otrzymali "A certyfikat kwalifikacyjny Rocca" oraz EUROPASS. 

    W czasie wolnym uczennice miały okazję odwiedzić kilka wspaniałych miejsc na Sycylii i poznać kuchnię włoską i sycylijską w lokalnych restauracjach. Mamy nadzieję, że ich doświadczenie życia za granicą było pomocne i kulturowo satysfakcjonujące. Po powrocie podzieliły się z pozostałymi „Kulinarnymi” swoimi spostrzeżeniami oraz kilkoma przepisami. Na początek zachęcamy was do spróbowania arancini na stronie bloga szkoły kulinarnizsp1kras.blogspot.com. A już wkrótce kolejne włoskie przepisy. 

 

Obraz1

 

16359208 794267537378649 122221310 n

 

16444102 1863248560566639 881730138 o

 

16466926 798215716983831 1790999344 n

 

16468962 798215713650498 1573193774 n

 

16469129 799204930218243 235355344 n

 

16507089 798215673650502 1414718004 n

 

16780642 1123093857800915 757698068 n

 

16788014 1282793085133700 7685897 n

 

16788223 1282856501794025 895759639 n

 

16790854 977154969081188 473649633 n

 

16808666 1120233888103362 129659617 n

 

16809297 751799644974676 1600925371 n

 

16809464 804517653020304 203793444 n

 

Obraz2

 

Obraz3

 

Obraz4

 

Obraz5

 

Obraz6

 

Obraz7

 

Obraz8

 

Obraz9

Gotowanie z VIP-ami - Kreatorzy smaku!

Ocena użytkowników:  / 0

DSC 011410 marca odbyła się w naszej szkole druga edycja Gotowania z Vip-ami – Kreatorzy smaku. Kulinarni jak to Kulinarni lepiej potrafią gotować niż pisać. Ale uroczystość została pięknie opisana przez redaktora Super Tygodnia Chełmskiego (http://www.supertydzien.pl/wiadomosci/957), zatem cytujemy:

„Druga edycja "Gotowania z VIP-ami" stała na większym poziomie niż w ubiegłym roku. Uczniowie i nauczyciele Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 1 im. Tadeusza Kościuszki zaprosili samorządowców, spółdzielców i przedsiębiorców, którzy musieli wykazać się umiejętnościami kulinarnymi.

Czytaj więcej: Gotowanie z VIP-ami - Kreatorzy smaku!

Fotorelacja z "Randki w ciemno"

Ocena użytkowników:  / 0

Randka w ciemno została zorganizowana przez Samorząd Uczniowski naszej szkoły z okazji Dnia Św. Walentego. Skojarzone pary wygrały atrakcyjne wycieczki.

 

Fotorelacja z Fotorelacja z Fotorelacja z Fotorelacja z Fotorelacja z Fotorelacja z Fotorelacja z Fotorelacja z Fotorelacja z Fotorelacja z Fotorelacja z Fotorelacja z Fotorelacja z Fotorelacja z Fotorelacja z Fotorelacja z Fotorelacja z Fotorelacja z Fotorelacja z

randka g

ICEMANIA LUBLIN - wycieczka integracyjna klasy 1 tm i 1 tz.

Ocena użytkowników:  / 0

 22 lutego 2017 r. uczniowie Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 1 im. Tadeusza Kościuszki w ramach wycieczki integracyjnej odwiedzili lodowisko Icemania w Lublinie. Uczestnikami wyjazdu była młodzież z klas: 1 technikum żywienia i usług gastronomicznych i klasy 1 technikum mechanicznego pod opieką pani Katarzyny Oleszczuk i pani Małgorzaty Typiak. 

anigif ice

lyzwy

Walentynkowy piknik edukacyjny

Ocena użytkowników:  / 1

edu

Walentynkowy piknik edukacyjny

       14 lutego kojarzy się wszystkim ze świętem zakochanych. W tym roku tego właśnie dnia Starostwo Powiatowe w Krasnymstawie promowało zakochanie się, ale w szkołach ponadgimnazjalnych powiatu krasnostawskiego. W tym celu odbył się w Krasnostawskim Domu Kultury Walentynkowy Piknik Edukacyjny adresowany do uczniów gimnazjów naszego powiatu, którzy stoją przed wyborem swojej dalszej ścieżki edukacyjnej.

     Nasza szkoła także wzięła aktywny udział w tym przedsięwzięciu. Postawiliśmy na promocję zawodów, które mamy w ofercie edukacyjnej na rok szkolny 2017/2018.  Warto dodać, że nasza propozycja zawodów jest najbardziej dopasowana do potrzeb rynku pracy. Było kolorowo, smacznie i wesoło. Goście chętnie odwiedzali nasze stoisko, zadając pytania o kształcenie w określonym zawodzie, częstując się ciasteczkami „jedyneczkami”. Ponadto nasi uczniowie wzięli udział w krótkim przedstawieniu ukazującym w humorystyczny sposób życie uczniów szkół ponadgimnazjalnych.

Wszystkich gimnazjalistów, którzy chcą się więcej dowiedzieć o naszej szkole już dzisiaj zapraszamy gorąco na Dni Otwarte, które odbędą się 26 kwietnia 2017r.

edu1

 

edu2

edu3

 

 edu4

edu5

 

 

 

Szukaj

Menu użytkownika