kosciuszkoGodło PolskiZespół Szkół Nr 1

im. Tadeusza Kościuszki w Krasnymstawie

ul. Zamkowa 1, 22-300 Krasnystaw

tel/fax: (82) 576 37 55

e-mail: sekretariat@zsnr1-kosciuszko.pl

ZAPRASZAMY DO BRANŻOWEJ SZKOŁY II STOPNIA 

NA I SEMESTR W ROKU SZKOLNYM 2025/2026

Technik żywienia i usług gastronomicznych

Absolwent Branżowej Szkoły II Stopnia w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych, po ukończeniu nauki oraz zdaniu egzaminu z kwalifikacji HGT.12 „Organizacja żywienia i usług gastronomicznych”, jest przygotowany do realizacji następujących zadań zawodowych:

  • Ocenianie jakości żywności
    Analiza i kontrola jakości produktów spożywczych, ocena ich świeżości, wartości odżywczej oraz przydatności do spożycia.

  • Planowanie żywienia z uwzględnieniem alternatywnych sposobów żywienia
    Opracowywanie jadłospisów dostosowanych do różnych diet i preferencji żywieniowych, takich jak wegetarianizm, weganizm czy diety eliminacyjne.

  • Organizowanie żywienia w produkcji gastronomicznej
    Koordynacja procesów związanych z przygotowaniem i wydawaniem posiłków w zakładach gastronomicznych, zapewnienie efektywnego wykorzystania zasobów oraz przestrzeganie standardów jakości.

  • Wykonywanie usług gastronomicznych
    Świadczenie usług związanych z obsługą gości, organizacją przyjęć, cateringiem oraz doradztwem w zakresie żywienia.

  • Ekspedycja potraw i napojów
    Nadzór nad prawidłowym serwowaniem i dystrybucją potraw oraz napojów, dbałość o estetykę podania i satysfakcję klientów.

Dzięki zdobytym umiejętnościom absolwent może podjąć pracę w:

  • restauracjach,
  • hotelach,
  • firmach cateringowych,
  • stołówkach szkolnych i szpitalnych,
  • sanatoriach,
  • pensjonatach oraz domach wczasowych.

Ponadto jest przygotowany do prowadzenia własnej działalności gospodarczej w branży gastronomicznej.

Wymagania dotyczące nauki w Branżowej Szkole II Stopnia :

Zawód

Symbol kwalifikacji

Nazwa kwalifikacji

Wymagania

     343404

technik żywienia i usług gastronomicznych

HGT.12

Organizacja żywienia i usług gastronomicznych

ukończona 
kwalifikacja: HGT.02

 

Nauka trwa 2 lata (cztery semestry) - jest bezpłatna

Forma kształcenia: stacjonarna (dzienna) - 3 dni nauki w tygodniu

Na semestr pierwszy klasy Branżowej Szkoły II Stopnia przyjmuje się:

  • absolwentów Branżowej Szkoły I Stopnia, którzy ukończyli szkołę w okresie 3 lat szkolnych poprzedzających rok szkolny, na który ubiegają się o przyjęcie.

Kończąc Szkołę Branżową II Stopnia oraz zdając egzamin potwierdzający kwalifikację w zawodzie absolwent szkoły otrzymuje dyplom technika oraz uzyskuje wykształcenie średnie.

Dodatkowo ważnym elementem Szkoły Branżowej II Stopnia jest możliwość przystąpienia do egzaminu maturalnego, dzięki czemu później można rozpocząć naukę na studiach wyższych.

 

Podanie wraz z wymaganymi dokumentami (świadectwo ukończenia Branżowej Szkoły I Stopnia, świadectwo potwierdzające kwalifikacje w zawodzie / dyplom potwierdzający kwalifikacje zawodowe) należy złożyć w sekretariacie szkoły.

Zapraszamy!

W razie pytań prosimy o maila na adres: e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

lub kontakt telefoniczny pod numerem (82) 576 37 55

 

W Branżowej Szkole II Stopnia nie można uczyć się w zawodzie, który nie ma kwalifikacji wspólnej z ukończoną  Branżową Szkoła I Stopnia