kosciuszkoGodło PolskiZespół Szkół Nr 1

im. Tadeusza Kościuszki w Krasnymstawie

ul. Zamkowa 1, 22-300 Krasnystaw

tel/fax: (82) 576 37 55

e-mail: zspnr1.kosciuszko@gmail.com

 c4

W Zespole Szkół nr 1 realizowany jest projekt unijny "SZKOŁA Z PASJĄ". Młodzież kształcąca się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych i kucharz, uczestniczy w zajęciach przygotowujących do egzaminu czeladniczego w zawodzie CUKIERNIK. Zajęcia odbywają się w pracowni gastronomicznej w Zespole Szkół nr 1 im. Tadeusza Kościuszki w Krasnymstawie.

Cukiernik to wymarzony zawód dla osób, których pasją jestwypiekanie ciast i przygotowywanie deserów. Współczesnecukiernie wyposażone są w nowoczesny sprzętdlatego też osoba pracująca na tym stanowisku opróczumiejętności pieczenia ciast i sporządzania deserówz różnych stron świata musi nauczyć się sztuki dekorowaniawyrobów cukierniczych, posiadać wiedzę z zakresu obsługimaszyn i urządzeń wykorzystywanych w produkcji cukierniczej, a także znać zasady podejmowaniai prowadzenia działalności gospodarczej, aby w przyszłości samemu móc zarządzać własnącukiernią. Poza kwalifikacjami zawodowymi cukiernik musi posiadać również niezbędnekompetencje takie jak kreatywność, praca w grupie, konsekwencja w dążeniu do założonego celu.

Praca cukiernika polega przede wszystkim na produkcji wszelkiego rodzaju ciast, ciastek, tortów, deserów, cukierków, pieczywa cukierniczego, lodów i elementów dekoracyjnych, które poza walorami smakowymi powinny również posiadać walory wizualne. Cukiernik dba o swoje miejsce pracy oraz materiały z jakimi pracuje. Do jego obowiązków należy nadzór nad zaopatrzenie miejsca pracy we wszystkie niezbędne produkty, wybór najlepszych jakościowo składników, dbanie o urządzenia i narzędzia swojej pracy.

Cukiernik, podobnie jak kucharz, musi dbać o należyte przechowywanie produktów spożywczych, musi znać dokładne proporcje tworzenia wyrobów kulinarnych oraz musi znać różnorodne przepisy, dopasowane do różnych okazji i wymagań klientów. W zawodzie tym istotna jest wyobraźnia, umiejętność modyfikowania przepisów, dostosowywania ich do okoliczności. Dobry cukiernik umie również realizować swoje autorskie pomysły, stąd jest to zawód dla ludzi pomysłowych i z wyobraźnią. Istotne są również zdolności manualne, niezbędne przy dekorowaniu tworzonych deserów. 

Po zakończeniu kursu,uczeń przystępuje się do egzaminu zawodowego, zdobywa tym samym tytułu cukiernika-czeladnika.

 

Oferta edukacyjna naszej szkoły jest dostosowana do rynku pracy. Jeżeli chcesz pracować w branży gastronomicznej wybierz zawód kucharz lub zawód technik żywienia i usług gastronomicznych.  

Jeżeli pasjonuje Cię wykonywanie wyrobów cukierniczych, warto postawić na ten słodki zawód, a przyszła praca stanie się przyjemnością.

 

 

 

 


plan200x200dziennik200x200kulinarni

lightbox

bip logo