kosciuszkoGodło PolskiZespół Szkół Nr 1

im. Tadeusza Kościuszki w Krasnymstawie

ul. Zamkowa 1, 22-300 Krasnystaw

tel/fax: (82) 576 37 55

e-mail: zspnr1.kosciuszko@gmail.com

Wydarzenia szkolne

DSC 4843

 

W wiosenny choć lutowy dzień odwiedziły naszą pracownię fantastyczne dzieci, a właściwie młodzież z klasy 6d Publicznej Szkoły Podstawowej nr 4 w Krasnymstawie. Zaprosiliśmy ich na warsztaty o zdrowym odżywianiu. Chcieliśmy pokazać, że można zastąpić powszechnie znane potrawy tymi lekko odchudzonymi, ale nie mniej smacznymi. Młodzi adepci sztuki kulinarnej sporządzili:  

  • zapiekanki na gofrach ryżowych
  • ciasteczka owsiane 
  • surówkę owocową.

Robota paliła im się w rękach, zadania im powierzone ekspresowo wykonywali. Rodzice mogą być dumni ze swoich latorośli. Po wykonanych zadaniach nadszedł upragniony czas konsumpcji. Jak szybko zrobili tak i szybko zjedli. Uśmiechnięte buzie wskazywały na zadowolone brzuszki. Niektórzy zainteresowali się kształceniem w naszej szkole i dopytywali jakie zawody są w naszej placówce. My oczywiście polecamy technikum kształcące w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych oraz Szkole Branżowej I Stopnia w zawodzie kucharz, gdzie młodzież uczy się przyjemnych warunkach, miłej i profesjonalnej atmosferze. Starsi koledzy i koleżanki, którzy pomagali naszym adeptom to: z klasy 1kmm Patrycja, Kinga, Kinga, Katarzyna, z klasy 1mmk Kuba, Dominika, Julia, Dawid, Patrycja, z klasy 3tz Ola, Patrycja i Weronika, oraz z klasy 3k Karolina, a warsztaty prowadziły i koordynowały nauczycielki: Agata Sadlak-Skrzypek i  Agnieszka Pawlas.

 

 

IMG 9524

 

 MG 8648 Copy

SZKOLNE WALENTYNKI

 14 lutego to miły dzień dla każdego z nas, dzień uśmiechów, ciepłych słów i gestów, po prostu dzień zakochanych. Święto obchodzone jest w wielu krajach na świecie, również w Polsce, a więc i w naszej szkole. Jak świętowaliśmy? Przez cały dzień działała poczta walentynkowa: uczniowie wysyłali listy zawierające wyznania miłosne. Można było zrobić sobie pamiątkowe zdjęcie, skosztować przepysznych słodkości.

 

 

 IMG 9566

 

 

 kr

Budowanie ścieżki edukacyjnej i zawodowej to poważna decyzja w życiu każdego młodego człowieka. 12 lutego 2020 r. uczniowie naszej szkoły uczestniczyli w Giełdzie Szkół Ponadpodstawych zorganizowanych przez Szkołę Podstawową w Kraśniczynie prezentując ofertę edukacyjną Zespołu Szkół nr 1 im. Tadeusza Kościuszki w Krasnymstawie. 

IMG 9446

 

Kształcenie zawodowe to nasza tradycja

TECHNIKUM

Technik budownictwa

Technik ekonomista

Technik mechanik

Technik pojazdów samochodowych

Technik usług fryzjerskich

Technik żywienia i usług gastronomicznych

SZKOŁA BRANŻOWA I STOPNIA

Kucharz

Mechanik pojazdów samochodowych

Murarz-tynkarz

 

 

Nasi uczniowie uczestniczyli w konsultacjach w sprawie aktualizacji Strategii Rozwoju Miasta Krasnystaw na lata 2021-2027 z perspektywą 2030.

Możliwość  pracy nad tym nowatorskim i odbiegającym od standardowych strategii dokumentem, mieli członkowie naszego SU.

Dokument ma przedstawiać usystematyzowane kierunki i wizję rozwoju naszego miasta i zaangażuje w ich realizację wszystkie szczeble samorządu i rządu, żeby wspólnie budować przyszłość.

Do prac nad strategią zaproszony został ekspert – Pani Agnieszka Smreczyńska – Gąbka.

Oprócz naszych samorządowców w Urzędzie Miasta pojawili się Burmistrz Krasnegostawu pan Robert Kościuk, przedstawiciele różnych sektorów publicznych urzędu i uczniowie z innych szkół z terenu miasta. Warsztaty były bardzo pracowite, kreatywne i owocne, wszyscy bardzo zaangażowali się w pracę nad tym jakże ważnym dla naszego lokalnego społeczeństwa dokumentem.

Wierzymy, że dołożyliśmy parę cegiełek, aby budować lepszą przyszłość dla wszystkich mieszkańców naszego wciąż rozwijającego się miasta.

IMG E03341 Copy

 

DSC 4540

 

5 lutego gościliśmy w pracowni gastronomicznej klasę 6a z Publicznej Szkoły Podstawowej Nr 1 w Krasnymstawie. Uczniowie odwiedzili naszą szkołę by bliżej poznać takie zawody jak Kucharz i Technik żywienia i usług gastronomicznych i wziąć udział w zajęciach kulinarnych.

   Zajęcia pod tytułem „Fit na słodko” poprowadziła pani Agnieszka Pawlas wraz z uczniami klasy 1 branżowej – Kucharz po szkole podstawowej. Uczniowie dowiedzieli się w jaki sposób obniżyć wartość kaloryczną ich ulubionych deserów i słodkich przekąsek i w jaki sposób zastępować mniej zdrowe składniki tymi zdrowszymi. Wspólnie z uczniami naszej szkoły robili fit gofry, owsiane ciasteczka, oraz sałatkę owocową. Potem oczywiście była wspólna degustacja.

     Ponadto szóstoklasiści mogli na własne oczy zobaczyć klasopracownie, poznać ofertę kształcenia, szereg zajęć w ramach projektów unijnych i porozmawiać z nauczycielami i starszymi kolegami o życiu szkoły i warunkach w niej panujących. Szczegółowo przedstawialiśmy zalety i wady pracy w naszym zawodzie, oraz "chwaliliśmy się" praktykami, stażami zagranicznymi oraz kursami dodatkowymi tj.: barista, kuchnia molekularna, cukiernik, sushi. Młodzież była żywo zainteresowana, dopytywali o liczebność grup praktycznych, o zajęcia dodatkowe itp. Mimo że była to dopiero klasa 6, ale już myślą o swoim zawodzie w przyszłości, mamy nadzieję, że rozwialiśmy wątpliwości i zachęciliśmy do wyboru zawodu. 

 

 

 

Sobota, 18 stycznia 2020r. była dniem balu studniówkowego w Zespole Szkół Nr 1 im. Tadeusza Kościuszki w Krasnymstawie. Na uroczystość przybyli: Pan Marek Nowosadzki – Wicestarosta Krasnostawski, Pani Ewa Nieścior – Przewodnicząca Komisji Oświaty, Kultury, Kultury Fizycznej i Turystyki, nauczyciele maturzystów, rodzice uczniów oraz najważniejsi – uczniowie klas maturalnych. W części oficjalnej uczniowie podziękowali szkole, Organowi Prowadzącemu oraz rodzicom za stworzenie korzystnych warunków do zdobywania wiedzy. Następnie głos zabrał dyrektor Zespołu Szkół Nr 1, który przypomniał uczniom zasady, którymi warto się kierować w dorosłym życiu, życząc jednocześnie udanej zabawy. Pan Marek Nowosadzki podziękował w imieniu własnym oraz Pani Ewy Nieścior za zaproszenie, życząc świetnych wyników na egzaminach zawodowych i na zbliżającej się maturze. Podziękował także rodzicom za trud wychowania i dbania i edukację tegorocznych maturzystów, a cytując fraszkę Jan Kochanowskiego „Jakoby też rok bez wiosny mieć chcieli, którzy chcą, żeby młodzi nie szaleli.” życzył wszystkim udanej zabawy.

st

st11

plan200x200dziennik200x200kulinarni

lightbox

bip logo