Technik żywienia i usług gastronomicznych TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH Symbol zawodu 343404 Technik żywienia i usług gastronomicznych to zawód stworzony dla ludzi lubiących przygody ze sztuką kulinarną, dbających o siebie i innych. Technik żywienia i usług gastronomicznych jest bardzo atrakcyjnym zawodem, przygotowuje do świadczenia szeroko pojętych usług gastronomicznych. Rynek usług gastronomicznych rozwija się dynamicznie, dlatego będą tworzyć się nowe miejsca pracy dla technika żywienia i usług gastronomicznych. To zawód, który daje możliwość rozwoju zainteresowań kulinarnych oraz szansę na ciekawą karierę zawodową w kraju i za granicą. Posiada te same umiejętności, które potrzebne są w pracy kucharza. Ponadto wykonuje zadania zawodowe związane z planowaniem i ocenianiem żywienia, organizowaniem i wykonywaniem usług. Zatrudnienie: · Zakłady żywienia zbiorowego (stołówki, restauracje, bary, kawiarnie itp.) · Instytucje zajmujące się obrotem żywnością, · Służba zdrowia (sanatoria, żłobki, służby sanitarno-epidemiologiczne, szpitale) · Organizacje ochrony konsumenta, · Instytucje zajmujące się upowszechnianiem wiedzy o żywieniu i żywności, · Placówki prowadzących żywienie zbiorowe (domy opieki społecznej, domy dziecka, internaty, hotele, pensjonaty, domy wczasowe itp.). · Ponadto absolwenci mogą prowadzić własną działalność gospodarczą w zakresie usług gastronomicznych i domowych, hotelarskich, agroturystyki, itp. Drogi kandydacie w Zespole Szkół Nr 1 w Krasnymstawie: · Zajęcia prowadzone są przez wykwalifikowaną kadrę posiadającą wiedzę teoretyczną i praktyczną w dziedzinie szeroko pojętej gastronomii. · Zajęcia praktyczne, odbywają się raz w tygodniu w doskonale wyposażonej pracowni. Egzamin potwierdzający kwalifikacje w zawodzie kucharz uczniowie zdają w swojej pracowni czyli w dobrze znanych sobie warunkach. · Ponadto w naszej szkole ucząc się na kierunku kucharz, odbędziesz praktykę zawodową w nowocześnie wyposażonych zakładach gastronomicznych w kraju i za granicą (w minionym roku szkolnym była to Sycylia, Hiszpania). · Nasi uczniowie i absolwenci mają możliwość odbywania praktyk i staży w ramach programów międzynarodowych takich jak ERAZMUS. · Wraz ze starszymi kolegami oraz nauczycielami przedmiotów gastronomicznych masz możliwość prowadzenia i redagowania bloga kulinarnego · Będziesz mógł brać udział w warsztatach i szkoleniach gastronomicznych, konkursach tematycznych i olimpiadach oraz pokazach gastronomicznych. · W ramach projektów unijnych będziesz mógł zdobyć dodatkowe uprawnienia takie jak cukiernik czy barista · Zdobędziesz nowe wiadomości i umiejętności z zakresu kuchni molekularnej i sushi Okres nauki: 4lata W programie nauczania są przedmioty ogólnokształcące oraz blok przedmiotów zawodowych. Zawód Technik żywienia i usług gastronomicznych składa się z dwóch kwalifikacji: HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych Absolwent zostanie przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych: · oceniania jakości żywności oraz jej przechowywania; · sporządzania oraz wydawania potraw i napojów; · planowania i oceny żywienia; · organizowania produkcji gastronomicznej; · planowania i realizacji usług gastronomicznych. Zdobyte kwalifikacje w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych mogą być podwyższane poprzez kontynuację nauki w szkołach wyższych na kierunku technologia żywności i żywienia człowieka oraz innych kierunkach pokrewnych. Po zaliczeniu wszystkich kwalifikacji absolwent uzyskuje dyplom honorowany w krajach Unii Europejskiej. Poprzedni artykuł Następny artykuł