Technik żywienia i usług gastronomicznych TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH Symbol zawodu: 343404 Okres nauki: 5 lat w Technikum Języki obce: język niemiecki, język angielski Kwalifikacje: HGT.02 Przygotowanie i wydawanie dań HGT.12 Organizacja żywienia i usług gastronomicznych Technik żywienia i usług gastronomicznych jest bardzo atrakcyjnym zawodem, przygotowuje do świadczenia usług gastronomicznych. To zawód, który daje możliwość rozwoju zainteresowań kulinarnych oraz szansę na ciekawą karierę zawodową w kraju i za granicą. Zajęcia w naszej szkole prowadzone są przez wykwalifikowaną kadrę posiadającą wiedzę teoretyczną i praktyczną w dziedzinie szeroko pojętej gastronomii. Zajęcia praktyczne odbywają się raz w tygodniu w doskonale wyposażonej pracowni. Egzamin potwierdzający kwalifikacje uczniowie zdają w swojej pracowni, czyli w dobrze znanych sobie warunkach. Uczniowie szkoły mają możliwość odbywania praktyki zawodowej w nowocześnie wyposażonych zakładach gastronomicznych w kraju i za granicą w ramach programów międzynarodowych ERAZMUS+. Ponadto w ramach realizowanych w szkole projektów unijnych uczniowie mogą rozwijać swoje gastronomiczne pasje i umiejętności, zdobywając dodatkowe uprawnienia takie jak cukiernik czy barista. W szkole organizowane są liczne warsztaty i szkolenia (m.in. z kuchni molekularnej i sushi). Uczniowie naszej szkoły biorą udział w konkursach i olimpiadach tematycznych, prowadzą szkolnego bloga kulinarnego, na którym publikują przepisy i zdjęcia przygotowanych potraw, doskonaląc umiejętności z zakresu fotografii kulinarnej. Po zaliczeniu wszystkich kwalifikacji absolwent uzyskuje dyplom honorowany w krajach Unii Europejskiej. Absolwent zostanie przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych: oceniania jakości żywności oraz jej przechowywania; sporządzania oraz wydawania potraw i napojów; planowania i oceny żywienia; organizowania produkcji gastronomicznej; planowania i realizacji usług gastronomicznych. Zdobyte kwalifikacje w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych mogą być podwyższane poprzez kontynuację nauki w szkołach wyższych na kierunku technologia żywności i żywienia człowieka oraz innych kierunkach pokrewnych. Poprzedni artykuł Następny artykuł